8.12.2009

Hidup bagai ranting, senang patah.

Kalau penulis umpamakan hidup ini sebagai ranting pokok boleh? Yelah, makin besar ranting dahan pokok, makin banyak beban nak ditanggung, dan makin susah pulak nak terus bertahan dari daya tarikan gravity. Mungkin, sebab itu ada pokok yang dah tumbang, besar macam mana pun dahannya tetap ia menyembah dunia.

 

Tapi masa ranting tu membesar, bunga-bunga pun tumbuh, tambah pulak daun-daun di ranting. Memang cantik. Kenkadang burung-burung pun suka singgah. Dapatlah si ranting kawan baru. Kalau tak sebelum ni kawan dengan monyet-monyet, kumbang tanah, pepijat, burung hantu,  nyamuk dan sebagainya.

SONY DSC

Bukan setiap masa indah. Ranting pun mula rapuh. Kena hujan, tahi burung (merujuk kepada burung yang memang habis jahatlah). Daun-daun pun tukar warna mengikut musim. Bunga-bunga pun dah layu. Apa kes? Tak boleh ke tahan sekali dengan ranting? Monyet-monyet lagilah, kerja makan tido atas ranting, mahunya tak patah.

66636642_Rdh9J-M-1

Tapi ikutkan balik, ranting takdelah sedih sangat. Dia kan ada kawan-kawan lain. Bunga-bunga layu berganti yang baru. Daun-daun yang jatuh tumbuh pucuk semula. Monyet-monyet pun beranak pinak.(penulis tak tahu benda baik ke tak nihhh) Ranting pun tak keseorangan. Ramaikan yang pernah hinggap. :)

Ranting pun ada kawan kan?

5 comments:

This box must be used with care.